Overslaan en naar de inhoud gaan
Beschrijving

Deel 1

"Tussen water en groen is het 'em te doen."

De rit vertrekt aan de rand van de stad Dendermonde alwaar Schelde en Dender samenvloeien. Het Ros Beiaard zien we niet maar het café draagt wel z’n naam. Al snel passeren we de Nieuwe Tijsluis voorzien van hefdeuren gebouwd in 1978. Deze getijdesluis maakt de verbinding tussen Zeeschelde en Dender.

We passeren het polderdorp Appels met onmiddellijk erna Schoonaarde, gekend van z’n chemiebedrijvigheden welke intussen al enkele jaren geleden werden stopgezet.

Net voor de oversteek van de Schelde hebben we Wichelen, waar reeds Brabantse invloeden waar te nemen zijn. We steken de Schelde over met onmiddellijk erna het dorp Uitbergen, deelgemeente van Berlare. Het grote

Donkmeer ligt grotendeels op het grondgebied van Uitbergen.

We doorkruisen de gemeente Berlare. Er wordt gezegd dat deze gemeente aan de brede bocht van de Schelde is gelegen. Het Donkmeer hoort tot dit grondgebied alom gekend om z’n turfwinning en turfputten.

Langsheen de Schelde via het kleinste regionale museum “Riekend Rustpunt” gaan we naar Hansvelde en Huivelde. Dit kleine museum belicht het mesttransport over water van de stad naar het platteland. Hansvelde en Huivelde behoren tot het grondgebied van de gemeente Zele.

We passeren het moerasgebied Hamme-Zogge met zijn jaarlijkse Superprestige veldrit in de buurt van de Mariabrug.

Nu naar onze tussenstop De Bierhoeve te Hamme gelegen aan de Durme. Hamme onttrekt zijn naam aan ”ham”, zijnde een gebied dat op het water herwonnen werd.

Deel 2
Na de pauze gaan we door toedoen van wegomleggingen naar het gehucht Rozendries. Dit is een knooppunt

tussen de omliggende gemeenten met centraal gelegen de mooie Sint-Antonius-kapel.

We verlaten de Schelde- en Durmevallei via de Mariabrug om nu het Land Van Waas in te trekken. In Waasmunster moeten we tot mijn grote spijt het enige verkeerslicht van de gehele rit passeren. Waasmunster komt van Waes-monasterium ofwel klooster in moerassig land.

Hierna doorkruisen we het mooie groene gebied en de dure villawijk van Waasmunster: de Heide. We steken de E17 over en kruisen de N70 om de deelgemeente van Sint-Niklaas, namelijk Belsele te passeren. Belsele is gelegen op de “Cuesta”, zijnde de rug, van het Waasland op een hoogte van 23 meter.

We doorkruisen Zwaanaarde en Eksaarde zonder commentaar. Via de Sinaaibrug de Moervaart over en zo komen we op het grote grondgebied van Moerbeke-Waas met z’n suikerfabriek welke in 2007 is gestopt. Moerbeke-Waas, ook gekend van z’n moeras en turfwinning.

Na Klein Sinaai - een samentrekking van “swin” (inkom) en “aai” (waterloop) - rijden we aldaar over de Stekense Vaart. Tussen Klein Sinaai en de achterkant van Stekene moeten we in het lentegroen over een vrij lange kasseiweg en deze is ongelofelijk goed te berijden - oef.

We rijden Stekene langs de achterkant binnen en gaan in het centrum nog eens voor de fun over de Stekense Vaart. Aan Heikant rijden we de Expresweg E34 over en zien we Verbeke Foundation met zijn rariteiten, waaronder z’n Russische transporthelikopter en z’n houten olifanten.

Nog effe door het groen van Sint-Gillis-Waas en we arriveren bij de eindstop, de lokale brouwerij The Musketeers.

Enjoy
Geert Audace

14-04-2024 13:00
Adres

Café 't Peirt
Kasteelstraat 1
9200 Dendermonde
België

De .gpx bestanden zijn hier te downloaden (na inloggen). Als er  slechts 1 download staat dan is de gpx voor de hele route. Anders bestaat de route uit een deel van begin tot pauze, en een deel van pauze tot einde en zijn er twee download links.